• BESNE BASNI

  BESNE BASNI

  režija: Andrej Jus; avtor: A. Jus in ekipa

  BESNE BASNI ...

  režija: Andrej Jus; avtor: A. Jus in ...

  (predstava za otroke)
  Povezava do vsebine
  Povezava do predstave

 • Jubilejna sezona

  JUBILEJNA SEZONA

  2021/2022

  JUBILEJNA SEZ ...

  2021/2022 ...

  Programska knjižica jubilejne sezone 2021/2022
  Povezava do vsebine

 • O MRTVIH SAMO DOBRO

  O MRTVIH SAMO DOBRO

  režija: Jaša Jamnik; avtor: Eric Chappell

  O MRTVIH SAMO ...

  režija: Jaša Jamnik; avtor: Eric Cha ...

  (komedija)
  Povezava do vsebine
  Povezava do predstave

 • RESNO MOTENI

  RESNO MOTENI

  Režija: Jernej Kobal, Avtor: L. Baffie

  RESNO MOTENI ...

  Režija: Jernej Kobal, Avtor: L. Baff ...

  (komedija)
  Povezava do predstave

 • PELIKAN

  PELIKAN

  režija: Mare Bulc; avtor: August Strindberg

  PELIKAN ...

  režija: Mare Bulc; avtor: August Stri ...

  (igra o ljudeh)
  Povezava do predstave

 • LJUBEZEN, STRAST IN GRDI PULOVERJI

  LJUBEZEN, STRAST IN GRDI PULOVERJI

  režija: Jaša Jamnik; avtor: Ken Ludwig

  LJUBEZEN, STR ...

  režija: Jaša Jamnik; avtor: Ken Ludw ...

  (komedija)
  Povezava do predstave

 • Pregled Šentjakobskih zbornikov kar preko spleta!

  PREGLED ŠENTJAKOBSKIH ZBORNIKOV KAR PREKO SPLETA!

  PREGLED ŠENT ...

  ...


  Povezava do vsebine

BESNE BASNI
Prikaži / Skrij

BESNE BASNI

režija: Andrej Jus; avtor: A. Jus in ekipa

(predstava za otroke)
Povezava do vsebine
Povezava do predstave

Novice

GLEDALIŠČE PRED VAŠIM NOSOM

GLEDALIŠČE PRED VAŠIM NOSOM

Uprizoritveno dejavnost Šentjakobskega gledališča je ohromil čas izrednih razmer epidemije COVID-19. Takorekoč čez noč smo morali spremeniti naše aktivnosti in dnevno rutino. Primorani smo bili poiskati nove načine in prostore s katerimi bi lahko opozorili na častitljivo obletnico, ki jo obeležujemo v tej sezoni: 100-letnico Šentjakobskega gledališča.

Začeli smo razmišljati drugače – izven okvirov gledališča. Kako smo še lahko aktivni? Kako še lahko oplemenitimo svoje mesto? In smo se poigrali z miselnimi preskoki. In si ideje podajali kot žonglerji. Bili smo hitri in drzni. Ves čas smo verjeli v zgodbo. V vsej svoji neposrednosti in iskrenosti. V vizijo soustvarjanja ritma v mestu. Na misel so nam prihajali stavki: Šentjakobsko gledališče je doma kjerkoli. Je unikum v našem in širšem evropskem kulturnem prostoru. Je gledališče za ljudi. Spada med ljudi.

Čas odrskega mirovanja smo posvetili skladiščem, pospravljanju in pripravam na čas, ko bodo gledališča zopet odprla vrata za javnost. Ugotovili smo, da se v fundusih nahajajo številni kosi tekstila, obleke in obuvala, ki so odslužili svojemu prvotnemu namenu, zato smo jim po tehtnem razmisleku namenili novo vlogo.

Zazrli smo se skozi okna in si rekli: ne moremo več brez naše publike. Gremo ven. Med ljudi. Z drugimi pristopi in aktivnostmi. Če obiskovalci ne morejo k nam, gremo mi k njim. Gledališče smo ljudje: ustvarjalci in gledalci. Ljubljana, najlepše mesto na svetu, je vedno pripravljeno za akcijo. Poligon srečevanj in doživetij. In tako je nastal projekt GLEDALIŠČE PRED VAŠIM NOSOM.

V okolici Šentjakobskega gledališča smo iskali in tudi našli ustrezen prostor. Takoj so nas očarala drevesa ob arkadah Plečnikove tržnice. Njihova zaščitna ogrodja so kot telesa, ravno pravšnja za naše kostume. 

Enkratna kulisa enaindvajsetih dreves oblečenih v predelane kostume odpisanih predstav in podarjenih oblek naj vas prevzame kot romantična povorka do Šentjakobskega gledališča.

Ali kot bi povedali z besedami Heinza Paetzolda, želeli smo spodbuditi transformacijo flanerije, ki ni le pohajkovanje in zevanje, ampak transformacija urbanega opazovanja v kulturno delo. Obiskovalci v okolici umetniškega dela drugače opazijo kako deluje prostor, kako teče, kakšne občutke v nas zbuja… kako nas povezuje s koreninami in kako odpira v prihodnost – navsezadnje tudi spodbuja in krepi navdih.

Z oblečenimi drevesi želimo krepiti zavedanje o pomembnosti ohranjanja zelenih površin, saj tudi drevesom privoščimo da dočakajo 100 let, tako kot naše Šentjakobsko gledališče.

Prisrčno vabljeni na razstavo, ki bo na ogled eno leto.

Idejna zasnova projekta: Saša Strnad

Soustvarjalca razstave in kostumografa: Mateja Čibej in Bojan Vister

Sodelavci na projektu: Milan Golob, Peter Teichmeister, Tatjana Jelenc – Vangaro, Renato Horvat, Vahid Mehičič, Nina Seljak, Danijela Frelih, Tomaž Urgl in Tonka Černilogar.

Pridruženi partnerji: MOL, VOKA&SNAGA, LPT

Fotografija: Bor Slana

Zahvala prof. Janezu Koželju, podžupanu MOL, Nejcu Prazniku, podjetju Luma in Davidu Filipoviču, Tomu Kočarju in Zavodu Tolovaj.

Sponzorji

Mestna Občina Ljubljana Optika Feliks Zavarovalnica Triglav Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije Cvetličarna Šimenc Sigledal.org