• Pregled Šentjakobskih zbornikov kar preko spleta!

  PREGLED ŠENTJAKOBSKIH ZBORNIKOV KAR PREKO SPLETA!

  PREGLED ŠENT ...

  ...


  Povezava do vsebine

 • BESNE BASNI

  BESNE BASNI

  režija: Andrej Jus; avtor: A. Jus in ekipa

  BESNE BASNI ...

  režija: Andrej Jus; avtor: A. Jus in ...

  (predstava za otroke)
  Povezava do vsebine
  Povezava do predstave

 • O MRTVIH SAMO DOBRO

  O MRTVIH SAMO DOBRO

  režija: Jaša Jamnik; avtor: Eric Chappell

  O MRTVIH SAMO ...

  režija: Jaša Jamnik; avtor: Eric Cha ...

  (komedija)
  Povezava do vsebine
  Povezava do predstave

 • JETNIK DRUGE AVENIJE

  JETNIK DRUGE AVENIJE

  režija: Gorazd Žilavec; avtor: N. Simon

  JETNIK DRUGE ...

  režija: Gorazd Žilavec; avtor: N. Si ...

  črna komedija
  Povezava do predstave

 • SPOMIN VODE

  SPOMIN VODE

  režija: Primož Ekart; avtor: Shelagh Stephenson

  SPOMIN VODE ...

  režija: Primož Ekart; avtor: Shelagh ...

  komična melodrama
  Povezava do predstave

 • PETELINJI ZAJTRK

  PETELINJI ZAJTRK

  režija: G. Lešnjak - Gojc; avtor: F. Lainšček

  PETELINJI ZAJ ...

  režija: G. Lešnjak - Gojc; avtor: F. ...

  (romantična komedija)
  Povezava do vsebine
  Povezava do predstave

 • Abonma ljubiteljske kulture

  ABONMA LJUBITELJSKE KULTURE

  ABONMA LJUBIT ...

  ...


  Povezava do vsebine

 • Jubilejna sezona

  JUBILEJNA SEZONA

  2021/2022

  JUBILEJNA SEZ ...

  2021/2022 ...

  Programska knjižica jubilejne sezone 2021/2022
  Povezava do vsebine

 • RESNO MOTENI

  RESNO MOTENI

  Režija: Jernej Kobal, Avtor: L. Baffie

  RESNO MOTENI ...

  Režija: Jernej Kobal, Avtor: L. Baff ...

  (komedija)
  Povezava do predstave

 • OBISK STARE GOSPE

  OBISK STARE GOSPE

  režija: Gojmir Lešnjak - Gojc; avtor: F. Duerrenmatt

  OBISK STARE G ...

  režija: Gojmir Lešnjak - Gojc; avtor ...

  (tragična komedija)
  Povezava do vsebine
  Povezava do predstave

 • SEN

  SEN

  režija: Nataša Barbara Gračner; avtor: E. Luttmann

  SEN ...

  režija: Nataša Barbara Gračner; avt ...

  (komični delirij v enem dejanju)
  Povezava do predstave

O MRTVIH SAMO DOBRO
Prikaži / Skrij

O MRTVIH SAMO DOBRO

režija: Jaša Jamnik; avtor: Eric Chappell

(komedija)
Povezava do vsebine
Povezava do predstave

Novice

Znanstveni simpozij ob stoletnici Šentjakobskega gledališča

Znanstveni simpozij ob stoletnici Šentjakobskega gledališča

Ob stoletnici Šentjakobskega gledališča je v petek in soboto, 17. septembra in 18. septembra, v Prešernovi dvorani SAZU na Novem trgu 4 potekal znanstveni simpozij, katerega posnetek si lahko ogledate s klikom na posamezen datum. Izveden je bil v okviru znanstvenega projekta ARRS Oblikovanje novega kulturnega polja v Sloveniji v 1980-ih: civilna družba med nacionalističnimi politikami in medkulturnim sodelovanjem. Nastopilo je 17 predavateljev, priznanih strokovnjakov teatrologov, zgodovinarjev, muzikologov, gledališčnikov, med drugim tudi z ZRC SAZU, ki je poleg Šentjakobskega gledališča partner v projektu.

Znanstveni simpozij se je začel v petek, 17. septembra, s pozdravnima nagovoroma dr. Ota Lutharja, direktorja ZRC SAZU, in Janeza Vlaja, predsednika Upravnega odbora Šentjakobskega gledališča. Sledilo je uvodno predavanje dr. Mladena Dolarja z naslovom »Eden drugmu/ena drugi ogen dajmo«; Linhart, Cankar in mi ostali.

V nadaljevanju so se za govorniškim odrom Prešernove dvorane zvrstili še mag. Franci Pivec, prejemnik zlate plakete za življenjsko delo na področju ljubiteljske kulture; arhitekt Jurij Kobe, ki je v svojem prispevku spregovoril o prenovi Mestnega doma in Šentjakobskega odra; srbski teatrolog, dramaturg in režiser dr. Milan Mađarev je nastopil z referatom o (ne)gotovi prihodnosti amaterskega gledališča; mag. Janja Korun in Mile Korun pa sta predstavila uprizoritev Linhartovega Matička na odru Šentjakobskega gledališča.

V drugem sklopu prispevkov z  naslovom Gledališče. Drama. Institucija so nastopili dr. Igor Žunkovič (Šentjakobsko gledališče in slovenski dramski tekst), dr. Rok Andres (Uprizoritve Ivana Cankarja na odru Šentjakobskega gledališča), dr. Neža Zajc z Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU je spregovorila o igrah Daneta Zajca, dr. Krištof Jacek Kozak (Rehabilitacija Veronike Deseniške), in dr. Mateja Pezdirc Bartol (Razodetje Dušana Jovanovića).

Sledil je voden ogleda razstave Izkusi Šentjakobsko gledališče v Zgodovinskem in Steklenem atriju Mestne občine Ljubljana, avtoric Ire Ratej, Barbare Matul Kalamar in Katje Komljanec Koritnik.

Pozno popoldan se je dogajanje preselilo na Krekov trg, v prostore Šentjakobskega gledališča, kjer je potekal voden ogled prenovljene dvorane, prisotne pa je nagovoril direktor Šentjakobskega gledališča Milan Golob. Sledila je še predstava Augusta Strindberga Pelikan v režiji Mareta Bulca.

V soboto, 18. septembra se je simpozij nadaljeval z novim tematskim sklopom prispevkov pod naslovom Družba. Politika. Gledališče I. Kot prva je nastopila dr. Monika Deželak Trojar, raziskovalka Inštituta za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU, ki je predstavila jezuitsko dramsko dejavnost na Slovenskem s poudarkom na Ljubljani v obdobju 1597–1773. Dr. Metoda Kokole, predstojnica Muzikološkega inštituta ZRC SAZU, je spregovorila o začetkih opernega gledališča v Ljubljani. Dr. Luka Vidmar (Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU) je nastopil s prispevkom Jurij Japelj, Pietro Metastasio in prvi poskus slovenske opere. Sklop pa je sklenil dr. Tomaž Simetinger (Zgodovina gledališča v gledališču zgodovine).

V okviru drugega dela sklopa Družba. Politika. Gledališče. II. je dr. Alenka Koron (Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU) predstavila prispevek z naslovom Slovensko gledališče in »dolgo leto '68«, dr. Oto Luthar je spregovoril o gledališkem besedilu kot historičnem viru in se v svojem prispevku podrobneje osredotočil na čas od Odra 57 do Gledališča sester Scipion Nasice. O scipionovski igri v igri slovenske institucionalne gledališke kulture v 80. letih bo je konec spregovorila dr. Eda Čufer Conover.

Oba simpozijska dneva je bil v Prešernovi dvorani predstavljen poster študentk in študentov Fakultete za humanistiko, Univerze v Novi Gorici: Šentjakobsko gledališče in njegove ustvarjalke (študijski primeri in spletne predstavitve).

Dvodnevnemu simpozijskemu srečanju bo konec leta sledil natis zbornika razprav, ki bo nedvomno pomenil doprinos k slovenski teatrologiji in novim pogledom na zgodovino slovenskega gledališča.

Sponzorji

Zavarovalnica Triglav Cvetličarna Šimenc Javni sklad za kulturne dejavnosti Republike Slovenije Optika Feliks Sigledal.org Mestna Občina Ljubljana